Dăruind bucurie în vreme de război

În cele mai dificile condiții, DACHSER și fundația Terre des hommes se angajează să ajute copiii, tinerii și părinții lor din Ucraina să depășească traumele.

Kateryna, psiholog pentru copii vrea să îi facă pe aceștia sa uite războiul pentru o vreme și să-i ajute să proceseze experiențele traumatizante pe termen lung.

Kateryna este acolo pentru a le distrage atenția și pentru a le oferi copiilor puțină distracție și bucurie prin joc. Ea vrea să facă războiul să fie uitat pentru o vreme și să îi ajute pe copii pe termen lung să facă față experiențelor traumatizante. Kateryna este psiholog pentru copii și specialist în terapia traumei. Fotografiile arată munca ei cu copiii evacuați din estul și sudul țării - din Luhansk, Donețk, Zaporizhzhya, Kherson. Jocul și mișcarea împreună sunt esențiale în cadrul ședințelor de grup. Ea folosește instrumente muzicale, fluiere și tobe, precum și baloane, plastilină, exerciții de echilibru și sărituri - toate cu scopul stabilizării emoționale. Terapiile se desfășoară uneori cu mare risc, deoarece adesea în imediata vecinătate se desfășoară lupte în același timp. Acesta este și cazul în locația în care se află Kateryna - orașul Kryvyi Rih, unde au avut loc atacuri asupra infrastructurii, a aprovizionării cu energie, a instituțiilor civile și chiar a școlilor.

Ea face parte dintr-o echipă de 20 de terapeuți din Ucraina, Belarus, Germania și Țările de Jos care oferă servicii de sprijin psihosocial pentru tratarea traumelor acute și a reacțiilor de stres declanșate de război și violență. În ultimele cinci luni, echipa a oferit mai mult de 650 de ore de terapie individuală, 150 de ore de terapie de grup și 30 de sesiuni de formare online și offline. Terapeuții pun un mare accent pe schimbul de cunoștințe la nivel local, pentru a asigura durabilitatea intervențiilor. Cererea este mare în multe locuri, astfel că locațiile sunt deseori schimbate. În același timp, situația din Ucraina este instabilă, iar nevoile se schimbă și ele. Terre des hommes adaptează în permanență activitățile proiectului în consultare cu partenerul local de proiect „Vostok SOS”, astfel încât oamenii să poată fi ajutați în cel mai bun mod posibil.

Ajutor umanitar în condiții dificile

Peste 14,7 milioane de persoane au fost deja nevoite să fugă din cauza războiului din Ucraina; dintre acestea, aproximativ 8 milioane sunt persoane strămutate în interiorul țării. În special familiile se confruntă cu un stres puternic ca urmare a războiului, a violenței și a fugii: acestea au fost nevoite să își părăsească locuințele, să caute adăpost în altă parte și, adesea, să se confrunte cu violența. În plus, familiile sunt adesea separate în acest proces. Războiul duce astfel la o schimbare completă a mediului, la pierderea persoanelor apropiate și la pierderea securității și siguranței. În această situație extremă, lipsesc serviciile psihosociale și terapeutice de care este nevoie urgentă pentru a procesa experiențele traumatizante. Din august 2022, DACHSER este implicată în Ucraina împreună cu organizația Terre des hommes de ajutorare a copiilor.

DACHSER worldwide
Contactați-ne
Contact Madalina Sandu