Suntem atenți la toate provocările

Într-o lume care pare că se învârte tot mai repede, predictibilitatea și transparența reprezintă provocări majore în numeroase afaceri. Acestea sunt de asemenea o preocupare importantă pentru experții în logistică care se ocupă cu transporturile pentru o varietate mare de produse pe tot cuprinsul Europei, în numele clienților. Pentru a implementa urmărirea în timp real a coletelor, DACHSER a dotat echipamentele și trailerele europene cu opțiuni 5G și urmărire inteligentă a dispozitivelor precum și conectarea lor la sisteme IT inteligente.

Sistemele noi implementate care măresc calitatea și eficiența generală a logisticii de tip cargo. Imagine - DACHSER/ Matthias Sienz
Sistemele noi implementate care măresc calitatea și eficiența generală a logisticii de tip cargo. Imagine - DACHSER/ Matthias Sienz

Din Andaluzia până în Norvegia, din Portugalia până în Turcia - cele 8500 de containere demontabile și cele 3500 de trailere străbat mii de km în toată Europa în fiecare an. Unul dintre cele mai populare lucruri pe care le transportă aceste utilaje sunt, de cele mai multe ori, haine și cosmetice, produse perisabile, componente pentru industria auto - dar de asemenea transportă produse generale de tip cargo și bunuri chimice periculoase. DACHSER livrează peste 80 de milioane de bunuri în fiecare an. O provocare importantă pentru noi, echipa DACHSER, dar și pentru sistemul telematic, o reprezintă întârzierile de transport datorate traficului sau a schimbărilor rutelor și comunicarea lor către client, în special în livrările de tip grupaj.

Urmărirea în timp real a pachetelor

Containerele demontabile folosite ca și containere de încărcătură nu sunt legate de nicio unitate, dar pot fi ridicate, transportate și relocate rapid și ușor de diferite vehicule. În cazul transporturilor de lungă durată, aceste containere sunt de cele mai multe ori schimbate între terminalele de tranzit și își continuă drumul cu un alt vehicul, în ceea ce noi nimic trafic de întâlnire. Aceste schimbări se fac, de obicei, în următorul transport, ridicați pe piloni, posibil pe terenul unei branșe logistice de tipul 239, în zona de încărcare a clientului sau într-o parcare. Containerele demontabile sunt construite drept un sistem robust menit pentru o lungă durată de viață și nu au nicio legătură din punct de vedere informativ sau energetic cu unitățile de tip tractor.

“Prin combinarea localizării în timp real și a vizualizării, facem un pas decisiv către urmărirea și controlarea loturilor din rețeaua generală cargo. Angajații noștri sunt susținuți în ceea ce privește planificarea capacității pentru a optimiza utilizarea transporturilor și pentru a crește eficiența manipulării mărfurilor. ” spune Alexander Tonn, COO pentru Logistica Transporturilor la DACHSER.

Această flexibilitate vine cu un preț, iar cu toate acestea, rutele și locațiile containerelor demontabile trebuie să fie urmărite individual de la început până la punctul final. Până la urmă, dacă știm unde se află aceste containtere, atunci știm unde se află și bunurile care trebuie livrate. Din acest motiv fiecare container demontabil este echipat cu un sistem inovativ de urmărire - folosind Internetul, containerele pot fi urmărite în timp real și astfel sosirea la timp poate fi calculată în mod precis. O platformă centrală va analiza informația livrării cu lux de amănunte, folosind sistemul de transport și management al companiei - mai mult, va include în analiză și trailerele sau unitățile de tip tractor disponibile.

Folosind bordul telematic, angajații pot apela la poziția curentă a vehiculelor pentru a realiza analiza. Precum un sistem de navigație, bordul urmărește traficul în timp real și arată locația exactă a vehiculelor sau a echipamentului pe harta digitală, pentru ca angajații să poată plănui în avans timpul livrării către client sau către terminalul de tranzit, precum și încărcarea sau returnarea bunurilor. Bordul poate oferi infomații despre viitoarele programări în service pentru unitățile de transport. Această informație este de bază pentru un proces de încredere construit pentru o transparență maximă și făcând posibilă monitorizarea operațiunilor și a proceselor, detectarea și eliminarea greșelilor și a ineficiențelor în stadii incipiente și desigur, optimizarea continuă a procedurilor. Avantajele logisticii de tip grupaj sunt evidente - combinarea localizării în timp real și vizualizarea îmbunătățesc urmărirea livrărilor și îmbunătățirea rețelei. Acest lucru are un efect pozitiv în utilizarea capacității transportului și a eficienței în tranzitul terminal. În acest fel, este posibil să ridicăm calitatea cerințelor - în ciuda rarei creșteri a capacității.

Sistemul de containere DACHSER într-un transport. Imagine - DACHSER/ Matthias Sienz
Sistemul de containere DACHSER într-un transport. Imagine - DACHSER/ Matthias Sienz

Tehnologia în locul în care este necesară

Clienții din serviciul logistic se bucură și ei de beneficiul oferit de transparența oferită de lanțul de livrări, căci aceștia primesc informație precisă cu privire la locația bunurilor pe care le așteaptă, în timp real. Gradul ridicat de securitate și calitate a specificațiilor (de exemplu bunurile chimice) pot fi monitorizate pe cuprinsul bordului și centralizate de sistemele IT.

DACHSER lucrează împreună cu Telekom Germania și cu alte companii de același fel pentru a dezvolta urmărirea inteligentă și inovarea în ceea ce privește dispozitivele și folosirea containerelor demontabile. Dispozitivele conțin un card SIM marca Telekom, care constă într-o baterie de tipul energy-save încărcată prin celulele solare. Robust și rezistent la vremea dură, aceste carduri rezistă la temperaturi de −40°C to +105°C și funcționează în orice tip de climă și zonă în care se află vehiculele noastre. Mulțumită capacității de încărcare de șase luni, chiar și lunile de iarnă sau perioadele lungi de vreme rea nu reprezintă o problemă. Indicarea locației este posibilă prin satelitul modern de tip GPS sau Galileo și prin modulele wireless care au baza în rețeaua 5G/LPWAN. Alte rețele standard wireless care încă se folosesc pot livra recepție continuă. Soluția a fost creată cu scopul de a se păstra containerele demontabile pe cuprinsul a 12 ani de serviciu fără mentenanță.

Am avut nevoie de o cercetare continuă pentru dezvoltarea inițiativei de a folosi containerele demontabile ca și alternativă eficientă din punct de vedere al costurilor și de crea o alternativă utilă cu ajutorul acestor utilaje în cadrul întreprinderii DACHSER. Cercetătorii din institutul Fraunhofer și cei de la DACHSER au lucrat împreună la obiective specifice încă din anul 2017. Scopul lor a fost acela de a converti cercetarea în inovație și de a lansa un program pilot practic, care să fie eficient ca și costuri scalate pentru rețeaua DACHSER. În această instanță, echipele de cercetare și-au întreptat atenția către noua rețea wireless LPWAN destul de devreme. Împreună cu Telekom Germania, au avut succes în transformarea cercetării în practică și atingerea unor beneficii concrete pentru logistica companiei și a clienților. Focusul a fost pe siguranță și calitate, pentru că acestea sunt lucrurile care contează în logistica de tip cargo -  de la Gibraltar și până la Cercul Polar.

DACHSER worldwide
Contactați-ne
Contact Madalina Sandu