DACHSER înregistrează un nou salt în cadrul creșterii sale

Între boom economic și normalizare: DACHSER generează venituri suplimentare de un miliard de euro și planifică investiții de peste 300 de milioane de euro

Pentru exercițiul financiar 2022, furnizorul de servicii logistice DACHSER raportează venituri de 8,1 miliarde EUR (+14,9%), marcând al doilea an consecutiv de creștere cu două cifre.

DACHSER înregistrează un nou salt în cadrul creșterii sale</span>
DACHSER înregistrează un nou salt în cadrul creșterii sale</span>

Un nivel ridicat de experiență în domeniul logisticii, fiabilitatea și calitatea serviciilor au fost fundamentele succesului înregistrat de Dachser anul trecut. „Suntem pe cale să intrăm într-o nouă ligă”, a declarat Burkhard Eling, directorul general al Dachser, la conferința de presă anuală organizată de companie la München. „Clienții noștri apreciază reziliența pe care o aducem lanțurilor de aprovizionare și răsplătesc acest serviciu. În prezent, Dachser este perceput din ce în ce mai mult ca partener pentru soluții interconectate la nivel global și consultant pentru optimizarea lanțurilor de aprovizionare.”

În timpul pandemiei de coronavirus, activitatea noastră de transport aerian și maritim de marfă și-a îmbunătățit semnificativ profilul

Burkhard Eling, CEO la DACHSER

În plus, principalii factori determinanți ai acestei creșteri au fost lanțurile de aprovizionare predispuse la perturbări și capacitățile limitate, ceea ce a dus la niveluri ridicate ale prețurilor pe piață. Începând cu septembrie 2022, boom-ul economic din domeniul logisticii a trecut la o normalizare clară a activității, cu scăderea numărului de transporturi și a tarifelor, în special în cazul transportului aerian și maritim de mărfuri. Pe parcursul întregului an, Dachser a efectuat 81,1 milioane de operațiuni de transport (-2,9%), având aceeași greutate ca și anul trecut: 42,8 milioane de tone metrice.

Dezvoltarea activităților în detaliu

Domeniul de activitate Road Logistics al DACHSER - care cuprinde transportul și depozitarea de mărfuri industriale și bunuri de consum (Logistică europeană) și a produselor alimentare (Logistică alimentară) - și-a mărit veniturile cu 14,2 procente, ajungând la 5,7 miliarde de euro în 2022. Tonajul transportat a crescut ușor, cu 0,4%, în timp ce numărul de operațiuni de transport a scăzut cu 2,8%, într-un mediu caracterizat de prețuri ridicate la combustibili și energie și de o reținere tot mai accentuată a consumatorilor.

Linia de activitate Road Logistics și-a majorat veniturile cu 13,4 %, înregistrând aproximativ același ritm de creștere ca și în 2021. În schimb, numărul de operațiuni de transport a scăzut cu 3,5 %. Tonajul s-a menținut constant la 30,0 milioane. Linia de activitate Food Logistics a înregistrat o creștere majoră în 2022, cu o creștere a veniturilor de 17,1 %. Ca un efect al recuperării după ridicarea restricțiilor legate de coronavirus, au existat ușoare creșteri atât în ceea ce privește operațiunile de transport (+1,8 %), cât și în ceea ce privește tonajul (+1,1 %) în această linie de activitate. DACHSER Food Logistics a generat venituri de 1,3 miliarde de euro în ultimul exercițiu financiar și rămâne astfel un pilon stabil și sigur al modelului de afaceri.

După creșterea excepțională a veniturilor în 2021, capacitatea mai mare de anul trecut în domeniul transportului aerian și maritim și creșterea temperată din China au dus la stabilizarea la un nivel mai scăzut a creșterii în domeniul logisticii aeriene și maritime. În acest caz, DACHSER a încheiat anul cu o creștere de 16,7% a veniturilor, de la 2,1 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, chiar și în condițiile în care numărul de operațiuni de transport a scăzut cu un total de 7,3%.

„În timpul pandemiei de coronavirus, activitatea noastră de transport aerian și maritim de marfă și-a îmbunătățit semnificativ profilul”, a declarat Eling. „Factorii ce au contribuit la aceasta au fost extinderea activității de grupaj LCL în transportul maritim de marfă și rețeaua de transport aerian de marfă în regim charter, care a efectuat 260 de zboruri numai anul trecut. Clienții noștri apreciază cât de puternic integrate sunt serviciile noastre - pe uscat, pe mare și pe calea aerului. În viitor, vom consolida și mai mult această PUV.”

Activitatea cu logistica contractuală - combinația inteligentă de depozitare, servicii cu valoare adăugată și transport - a înregistrat o evoluție foarte bună. În 2022, DACHSER a oferit clienților săi de logistică contractuală 2,7 milioane de spații pentru paleți, cu aproximativ 152.000 mai mult decât în anul precedent. În prezent, compania are 163 de depozite pe patru continente, cu planuri de a adăuga încă 14 unități în 2023.

Forța de muncă a crescut în 2022 cu aproximativ 1.100 de persoane, ajungând la un total de 32.850 de angajați. Rata ridicată a capitalului propriu, de peste 60 %, permite DACHSER să continue să investească semnificativ în digitalizare, acțiuni de combatere a schimbărilor climatice, în angajații săi și în extinderea rețelei sale, chiar și atunci când vremurile sunt grele din punct de vedere economic.

Eling a declarat că societatea va continua în 2023 pe drumul ales și a anunțat că, după cele 196 de milioane de euro investite în 2022, intenționează să investească peste 300 de milioane de euro în 2023. DACHSER a început deja noul an cu achiziția companiei olandeze de logistică alimentară Müller și a companiei de transport aerian și maritim ACA International, cu sediul în Melbourne, Australia.

Anul a avut un început prudent, cu volume de transport relativ scăzute, dar DACHSER nu vede niciun motiv de îngrijorare. ”Ne așteptăm ca, după doi ani de creștere excepțională a veniturilor, dar și de solicitări extraordinare pentru echipele operaționale, anul 2023 să fie marcat acum de o revenire la o oarecare normalitate în logistică și în activitatea noastră”, a declarat Eling la München.

DACHSER worldwide
Contactați-ne
Contact Madalina Sandu