Instruirea șoferilor pentru a contribui la consolidarea eforturilor DACHSER în domeniul protecției climei

Un stil de conducere favorabil mediului înconjurător poate reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 14%

Ca parte a unei campanii cuprinzătoare de protecție a climei, furnizorul de servicii logistice implementează un concept de formare pentru șoferii profesioniști de camioane până la sfârșitul anului 2023. Acesta va reduce semnificativ emisiile nocive de CO2 prin intermediul unui stil de conducere favorabil mediului înconjurător.

Ca parte a unei campanii cuprinzătoare de protecție a climei, DACHSER va implementa un concept de formare pentru șoferii profesioniști până la sfârșitul anului 2023.
Ca parte a unei campanii cuprinzătoare de protecție a climei, DACHSER va implementa un concept de formare pentru șoferii profesioniști până la sfârșitul anului 2023.

Pe măsură ce logistica de transport se îndreaptă spre emisii zero, vehiculele fără emisii, cum ar fi camioanele electrice cu baterii și cu pile de combustie cu hidrogen, vor juca un rol decisiv. Dar reducerea emisiilor de CO2 poate fi obținută și pentru camioanele diesel utilizate în prezent, de exemplu, prin adoptarea unui stil de conducere adecvat. În acest scop, DACHSER a desfășurat în vara și toamna anului 2022 un program de formare în trei dintre sucursalele sale, cu 54 de șoferi de camion profesioniști și șoferi stagiari care sunt angajați direct în cadrul companiei.

DACHSER a evaluat mai întâi datele telematice din operațiunile zilnice pentru a oferi o bază de referință pentru comparații și schimbări. Pe parcursul unei perioade de patru săptămâni, managerul de flotă, care a fost instruit în prealabil în mod special, și un alt instructor de șoferi din cadrul sucursalei au însoțit șoferii în cursele lor obișnuite și i-au instruit în ceea ce privește conducerea favorabilă mediului înconjurător. Cursele au fost analizate pentru a descoperi potențialul de îmbunătățire, cum ar fi o mai bună utilizare a tehnologiei. În general, șoferii profesioniști din filiale în cauză au redus emisiile de CO2 cu o medie de 14 %. Calculat pentru fiecare camion în parte, este posibil să se evite emisii de 9,5  tone de CO2 pe an pe o distanță de 120.000 de kilometri.

În contextul în care ne străduim să ne atingem obiectivele în materie de protecție a mediului, nu se poate subestima rolul jucat de șoferii profesioniști care lucrează pentru DACHSER - fie direct, fie în numele partenerilor noștri de servicii

Hendrik Jansen, director general al Dachser Service und Ausbildungs GmbH

„În contextul în care ne străduim să ne atingem obiectivele în materie de protecție a mediului, nu se poate subestima rolul jucat de șoferii profesioniști care lucrează pentru DACHSER - fie direct, fie în numele partenerilor noștri de servicii”, a declarat Hendrik Jansen, director general al Dachser Service und Ausbildungs GmbH. „Nimic nu funcționează fără ei. Și, conducând într-o manieră care ține cont de schimbările climatice, ei pot contribui în mod semnificativ la reducerea emisiilor pe șosea.”

DACHSER intenționează să instruiască mai întâi toți cei 250 de șoferi profesioniști, precum și șoferii stagiari pe care îi angajează direct. Furnizorul de servicii logistice are doar un număr mic de șoferi proprii în câteva locații; restul posturilor sunt ocupate cu ajutorul companiilor de transport independente. DACHSER intenționează să ofere acestor subcontractanți conceptul de formare într-o etapă ulterioară.

Feedback pozitiv din partea șoferilor

„Șoferii, dintre care unii conduc la nivel profesionist de mai mulți ani, preiau informațiile pe care le-au învățat și le integrează în stilul lor de conducere”, spune Roland Zitzmann din cadrul DACHSER Service und Ausbildungs GmbH, care a asistat personal la toate cursele din cele trei filiale-pilot. „Feedback-ul cu privire la instruire a fost pozitiv în general.”

Facem toate demersurile posibile pentru a evidenția cel mai bun potențial de îmbunătățire pentru toată lumea

Hendrik Jansen, director general al DACHSER Service and Training GmbH

Ca parte a strategiei sale privind protecția mediului, DACHSER mizează pe eficiența energetică și a proceselor, precum și pe cercetare și inovare pentru a face lanțurile de aprovizionare durabile. La aceasta se adaugă angajamentul social care se extinde dincolo de granițele companiei și de activitatea sa de bază. DACHSER întreprinde mai multe acțiuni specifice, inclusiv construirea unei flote moderne de vehicule cu motoare diesel de ultimă generație și testarea de sisteme de propulsie și combustibili alternativi, precum și adoptarea unui stil de conducere care să asigure protecția mediului prin eficiență energetică. Formarea va contribui, de asemenea, la economisirea combustibilului, ceea ce capătă o importanță și mai mare având în vedere situația actuală și modul în care evoluează  prețurile combustibililor. „Facem toate demersurile posibile pentru a evidenția cel mai bun potențial de îmbunătățire pentru toată lumea”, spune dl Jansen.

DACHSER worldwide
Contactați-ne
Contact Madalina Sandu