Update Brexit: faza 3 a modulului de operare la frontiera UK

Anul trecut, guvernul britanic a prezentat cum ar trebui să se procedeze cu importul de bunuri după încheierea fazei de tranziție a Brexit-ului. Cu așa-numitul ghid „Border Operating Model” s-a concretizat un plan în trei etape de introducere a controalelor vamale.

Odată cu intrarea în faza a 3 a, procedurile vamale din UK puse în mișcare ca parte a Brexit-ului au atins o altă etapă importantă. DACHSER se adaptează continuu la aceste schimbări, astfel încât mărfurile să fie transportate peste graniță fără probleme. De la 01 ianuarie 2022, controalele la frontieră vor fi intensificate. În viitor, la frontieră va fi necesară o declarație electronică de export. În plus, va fi introdus un nou sistem IT pentru mișcările de mărfuri către și dinspre Regatul Unit, Goods Vehicle Movement Service (GVMS).

Procedura manuală EIDR (Entry Declarants Record), care permite mutarea mărfurilor peste graniță utilizând codul EORI al comerciantului, nu va mai fi permisă începând cu 01 ianuarie 2022. În schimb, trebuie urmat un proces electronic de declarație vamală simplificată (SCDP).

GVMS este deja utilizat pentru mișcările de tranzit. Cu toate acestea, începând cu 01 ianuarie 2022, declarația vamală va fi atribuită unei referințe de circulație a mărfurilor (Goods Movement Reference = GMR) creată în GVMS, automatizând procesul de control la frontieră. Recunoașterea automată a plăcuțelor de înmatriculare (ANPR), la rândul său, leagă declarația vamală și GMR, astfel încât vehiculele să nu mai fie nevoite să oprească la frontieră.

Dacă nu ne indicați altfel, DACHSER se va ocupa de corelarea declarației vamale cu GMR.

Dacă fie doriți să vă ocupați singur de declarația vamală – in-house, fie prin intermediul unui furnizor extern de servicii vamale - vă rugăm să informați DACHSER cu privire la numărul declarației vamale pentru vama la import. DACHSER introduce așa-numitul Import Release Reference (IRR) în GVMS, astfel încât mărfurile să poată trece granița.

În plus, de la 1 ianuarie 2022, importurile de produse de origine animală (POAO) și anumite subproduse de origine animală (ABP) din UE în Marea Britanie trebuie să fie pre-notificate prin intermediul sistemului „Import of products, animals, food and feed system“(IPAFFS). Aceste categorii de produse, precum și plantele și produsele pe bază de plante, nu trebuie să fie inspectate fizic până la 01 iulie 2022. Inspecția lor va fi introdusă treptat pentru fiecare categorie de produse de la 01 iulie până la 01 noiembrie 2022. Vă rugăm să consultați documentul atașat. pentru mai multe detalii. Vă rugăm să informați DACHSER în cazul în care doriți să utilizați serviciile suplimentare de mai sus pentru produsele dumneavoastră.

Dacă doriți să faceți dumneavoastră declarația vamală pentru POAO, ABP sau produse vegetale, sunteți responsabili și pentru declarația în IPAFFS.

Pe parcursul anului 2022, modificări suplimentare vor intra treptat în vigoare. De remarcat în mod deosebit sunt declarațiile de siguranță și securitate la import, cunoscute și sub numele de ENS, începând cu 1 iulie 2022. Pe măsură ce implementarea se apropie, vor fi necesare mai multe informații despre ENS și inspecții privind POAO, anumite ABP și produse din plante și derivate din plante.

Aceste informații furnizate se aplică transporturilor în rețea efectuate în cadrul serviciului nostru de grupaj și pentru transporturile FTL și LTL.

Pentru a fi pregătită pentru noile proceduri de control, rețeaua DACHSER și-a revizuit colectiv procesele și le-a adaptat acolo unde a fost necesar.

HMRC, HM Revenue & Customs din Marea Britanie, a înființat un hotline pentru întrebări despre vamă și comerțul internațional: sunați la 0300 322 9434 pentru ajutor cu importuri, exporturi și scutiri vamale. Aceasta funcționează între orele 8:00 a.m. și la 22:00 p.m. de luni până vineri și de la 8:00 la 16:00 ora Marii Britanii în weekend.

Link-uri utile

Puteți trimite către HMRC întrebările dumneavoastră de import și export la accesând link-ul de mai jos. Veți găsi, de asemenea, și o funcție de webchat.

https://www.gov.uk/government/organisations/hm-revenue-customs/contact/customs-international-trade-and-excise-enquiries

HMRC a înființat un serviciu de asistență dedicat exportatorilor, pentru a-i ajuta cu întrebări practice despre exportul din Marea Britanie în Europa:

https://www.gov.uk/ask-export-support-team

Canalul YouTube al HMRC include și alte videoclipuri utile și seminarii web despre procedurile vamale.

https://www.gov.uk/government/organisations/hm-revenue-customs/contact/customs-international-trade-and-excise-enquiries

Phased Import Controls Trader Communicat PDF (0,14 MB)
DACHSER worldwide
Contactați-ne
Contact Madalina Sandu