România și Polonia – destin similar

Poziționarea geografică, precum și implicațiile spațiului baltic și pontic, unde s-au ciocnit de-a lungul timpului cele mai mari imperii, au construit premisele unui destin aproximativ comun pentru România și Polonia, din diverse puncte de vedere.

DACHSER deschide un nou branch și dezvoltă capacitatea de depozitare în Polonia

Conexiunile biletarele dintre cele două țări au o cutumă îndelungată, făcându-și simțită prezența în cronicile poloneze încă din ultimul sfert al secolului al XIV-lea. Dintre toate teritoriile românești, Moldova a avut ample relații cu Polonia, însă nu au lipsit și conflictele, care s-au sfârșit în anul 1691, odată cu ultima expediție a regelui Jan Sobieski al III-lea în Moldova.

Evoluția relațiilor economice bilaterale este în continuă creștere și există un interes deosebit al investitorilor români pentru piața poloneză. Primul proiect concret născut din Planul de Acțiune 2016-2020 a fost înființarea Camerei de Comerț și Industrie Româno-Polone, inaugurată de miniștrii afacerilor externe ai celor două țări, la Varșovia, în iunie 2016.

Schimburile comerciale româno-poloneze au crescut constant în ultimii ani. În anul 2017, schimburile bilaterale au crescut cu peste 18%, însumând 6,1 miliarde euro, din care proximativ 2 miliarde euro exporturi românești (locul 8 în topul țărilor de destinație a mărfurilor exportate) și mai mult de 4 miliarde euro importuri din Polonia (aprocimativ 19% comparativ cu anul precedent, locul 4 în topul țărilor de proveniență a mărfurilor importate).

Principalele industrii sunt: industria chimică, industria alimentară, materiale de construcții, productie de ambalaje metalice ușoare, transporturi, turism, activități comerciale.

De asemenea, datele de transport relevă comerțul în creștere dintre România și Polonia: în ceea ce privește exporturile, DACHSER România a înregistrat un total de aproximativ 558 tone, mărfuri exportate, numărul depășind 1,270 expediții la sfârșitul anului 2018, în timp ce la import s-au înregistrat circa 3,980 tone, cu un total de peste 8,740 de expedieri. Comparativ cu 2017, importurile au crescut cu 7%, în timp ce exportul a înregistrat o augmentare de aproximativ 11 procente, din punct de vedere al kilogramelor transbordate.

DACHSER deschide un nou branch și dezvoltă capacitatea de depozitare în Polonia

La începutul lunii septembrie, furnizorul de logistică a deschis o nouă filială în Rzeszów, în sud-estul Poloniei. Situată în provincia Subcarpathia, fabrica este a noua locație a lui DACHSER în Polonia. Pe lângă transportul rutier și depozitarea, filiala Rzeszów se va ocupa și de traficul intercontinental de mărfuri, în special de transport aerian.

Noua sucursală este situată aproape de Aeroportul Rzeszów-Jasionka și în imediata apropiere a autostrăzii A4. Cu o suprafață de aproape 3.000 de metri pătrați, aceasta este alcătuită dintr-un depozit de 2.100 de metri pătrați de spațiu, un terminal de tranzit cu nouă porți și o clădire pentru birouri. Ca toate locațiile DACHSER din Polonia, acest terminal de tranzit este potrivit și pentru manipularea transporturilor chimice, inclusiv a mărfurilor periculoase.

La începutul aceluiași an, în orașul polonez Stryków, în apropiere de Łódź, DACHSER și-a extins sucursala la aproape 4.000 mp., dublând astfel capacitatea de depozitare a branch-ului, care are acum un total de 34 de rampe de încărcare.

DACHSER va investit în modernizarea terminalului de tranzit existent și în construirea unei clădiri moderne de birouri cu o suprafață de aproape 2.500 mp. Clădirea va fi sediul central al DACHSER Polonia și birou de vămuire propiu. Construcțiile sunt preconizate a fi finalizate până la începutul anului 2020.

În Poznan, DACHSER și-a extins terminalul de tranzit cu 2.600 mp, mărind suprafața totală a sucursalei la 5.600 mp. Această investiție dublează dimensiunea terminalului de tranzit și crește numărul de rampe de încărcare de la 26 la 53. Una dintre acestea este special concepută pentru transbordarea mărfurilor periculoase, fiind echipată cu un bazin integrat. Sucursala din Poznan are o iluminare cu LED-uri eficientă din punct de vedere energetic și un loc pentru încărcarea vehiculelor electronice cu baterii cu litiu-ion. DACHSER a extins, de asemenea si sfera de supraveghere video.

Poznan este cea mai mare filială a DACHSER din Polonia. Aproximativ 85 de camioane părăsesc zilnic depozitul, iar cei 4.500 mp de spații de depozitare asigură suficient spațiu pentru 7.000 de paleți.

DACHSER worldwide
Contactați-ne
Contact Madalina Sandu