Inițiative puternice implementate cu scopul ameliorării lipsei de angajați experimentați

Lipsa personalului experimentat, fie ca este vorba de șoferi sau de angajați în sediile noastre reprezintă un motiv important de îngrijorare în ceea ce privește economia și logistica, în particular. Acest element este considerat unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru creșterea și evoluția în viitor. Cu DACHSER Service und Ausbildungs GmbH, furnizorii de servicii de logistică au lansat o calificare sustenabilă acum aproximativ 10 ani. DACHSER este acum unul dintre cei mai mari traineri pentru șoferi profesionali din Germania.

/Cu DACHSER Service und Ausbildungs GmbH, furnizorii de servicii de logistică au lansat o calificare sustenabilă acum aproximativ 10 ani.
/Cu DACHSER Service und Ausbildungs GmbH, furnizorii de servicii de logistică au lansat o calificare sustenabilă acum aproximativ 10 ani.

Fără ajutorul șoferilor profesioniști, aproape nimic nu poate funcționa. Roțile s-ar opri din mișcare în această economie și rafturile din supermarket și depozite ar rămâne goale. Însă industria duce lipsă de șoferi tineri cu experiență. Materialul de studiu  "Addressing capacity bottlenecks in logistics with a focus on drivers"  publicat la începutul anului 2023 arată deficitul din Germania care a atins o lipsă de aproximativ 70,000 de angajați cu experiență. În jur de 20,000 de roluri de șoferi ar putea să dispară în fiecare an. Cauzele sunt variate - ore de muncă neatractive, salarii neatrăgătoare, dar de asemenea lipsa încrederii în sine. Rezultatul - industra de transport suferă de o problemă de imagine și pentru că meseria de șofer este văzută adesea într-un mod negativ. Un raport internațional demarat de IRU (Road Transport Union) observă lipsa de șoferi experimentați în Europa și la nivel global, cu mai mult de 3 milioane de roluri neocupate în 36 de țări.

“Lipsa de angajați calificați este un trend general al pieței care afectează întreaga industrie logistică” spune Alexander Tonn, COO Road Logistics la DACHSER. “Noi trebuie să facem eforturi și mai mari pentru a ocupa aceste locuri goale.” Acesta este exact locul în care DACHSER a început acum 10 ani și a fost unul dintre primele companii de logistică care lansează o ofensivă de calificare prin fondarea DACHSER Service und Ausbildungs GmbH. Scopul - de a atrage tineri către profesia de șofer, de a-i inspira, pregări și asigura că pot face față în piață pentru o perioadă lungă de timp - ideal ca și parteneri de transport.

“Aprecierea, prospecții, responsabilitatea personală și salariile sunt cei mai importanți factori care pot face această profesie mai atractivă.” spune Hendrik Jansen, Managing Director pentru DACHSER Service und Ausbildungs GmbH, care a fost implicat în această inițiativă încă de la început.

Găsirea șoferilor și crearea unui entuziasm pentru locul lor de muncă

De atunci, aproximativ 100 de viitori șoferi pe an au început programul de pregătire pentru a deveni șoferi profesionști. “Am personalizat programul de training și de training vocațional, numit TQ1, și am testat toate procesele și situațiile exitente în lumea condusului.” spune Jansen. Acest lucru include, de exemplu, angajarea unui manager pentru flotă în fiecare branșă DACHSER din Germania, care deține o funcție cheie în vederea îndeplinirii conceptului și a dedicării timpului pentru îndeplinirea nevoilor șoferilor.

“La DACHSER, angajații din toate nivelele operaționale sunt importanți. Această apreciere și cultură organizațională se reflectă și în mediul în care lucrează șoferul profesionist sau orice alt angajat.” Hendrick Jansen

“La DACHSER, angajații din toate nivelele operaționale sunt importanți și dețin propriul status. Această apreciere și cultură organizațională se reflectă și în mediul în care lucrează șoferul profesionist. În procesul de training sunt include și topice precum mâncatul sănătos, exercițiile fizice și prevenția adicției.” explică Jansen. Analiza din cadrul Value Stream, inițiativă existentă în cadrul sectoarelor DACHSER, mapează toate procesele referitpare la lucrul de zi cu zi a șoferilor și identifică potențial de optimizare și dezvoltare. Aici, de asemenea, se adresează grijile sau întrebările adresate de către șoferi. 

În fiecare an, aproximativ o sută de cursanți au început pregătirea pentru a deveni șoferi profesioniști.
În fiecare an, aproximativ o sută de cursanți au început pregătirea pentru a deveni șoferi profesioniști.

Identificarea și implementarea unor schimbări când ne adresăm fiecărui angajat

“Găsirea unor șoferi buni este un lucru. Este la fel de important să păstrezi aproape oameni buni și să îi motivezi în continuare.” spune Hendrick Jansen. În acest caz, trebuie să îți păstrezi atenția asupra schimbării atitudinii oamenilor în vederea locului de muncă. “Astăzi se discută despre situații precum balanța viață-muncă, schimbarea comunicării și implementarea muncii de calitate, cu impact. Acestea sunt elementele la care lucrăm - iar dacă reușim să schimbăm în bine comunicarea cu șoferii noștri - și nu doar la DACHSER - atunci vom avea succes în implementarea unor schimbări culturale și obținerea unor rezultate apreciate pentru această profesie și pentru acești oameni care o practică.”

Chiar dacă doar acest lucru nu va schimba lipsa structurală și globală de mână de lucru, DACHSER Service und Ausbildungs GmbH a setat un exemplu. “Logistica sustenabilă este determinată de calitatea serviciilor și de oamenii care o practică în fiecare zi.” spune Alexander Tonn. “Vrem să îi încurajăm, să le oferim cele mai bune condiții și să valorificăm munca prestată. Fundația pentru aceste fapte o reprezintă procesul de training și educare. Aici intervine inițiativa noastră.”

DACHSER Service și Ausbildungs GmbH

DACHSER Service și Ausbildungs GmbH a fost fondat în 2014. Scopul inițiativei este de a atrage, inspira și pregăti oameni pentru profesia de șofer profesionist cu un proces de training exemplar și un program educativ extensiv care asigură șansa de a pătrunde pe piața muncii. Cheia inițiativei este trainingul de calitate, aprecierea și comunicarea.

Șoferii sunt pregătiți de DACHSER de obicei pentru a lucra ca și parteneri de transport pentru compania DACHSER, pe lângă alte roluri, după completarea acestui training.

 Compania de logistică are un interes major în păstrarea aproape a generației pregătite. Echipa DACHSER Service și Ausbildungs GmbH de asemenea ajută șoferii pregătiți să devină, în timp, proprii angajați de exemplu.

DACHSER worldwide
Contactați-ne
Contact Alexandra Cunderlikova PR and Marketing Consultant