DACHSER utilizează internetul obiectelor în transportul de grupaj pe distanțe lungi

De la începutul anului, DACHSER a adăugat dispozitive inovatoare de urmărire inteligentă la cele 8 500 de containere mobile pe care le utilizează pentru transportul de mărfuri pe distanțe lungi între filialele sale europene. Astfel, containerele de transport pot fi urmărite în timp real, iar orele de sosire pot fi calculate cu precizie cu ajutorul internetului obiectelor. Acum, DACHSER a lansat o platformă centrală pentru a vizualiza și analiza toate aceste date de poziționare - inclusiv de la remorci și tractoare - și pentru a le îmbina cu datele de expediere din sistemul de gestionare a transporturilor al companiei.

DACHSER utilizează internetul obiectelor în transportul de grupaj pe distanțe lungi
DACHSER utilizează internetul obiectelor în transportul de grupaj pe distanțe lungi

Prezentate pe panourile telematice, aceste informații oferă angajaților DACHSER opțiuni complet noi de vizualizare și analiză. Dar principalii beneficiari ai acestei transparențe sporite a lanțului de aprovizionare sunt clienții.

DACHSER a colaborat cu Deutsche Telekom și cu alte companii din sectorul tehnologic pentru a impulsiona dezvoltarea unor dispozitive inovatoare de urmărire inteligentă care să fie utilizate în containerele mobile. Aceste dispozitive sunt echipate cu cartele SIM de înaltă performanță de către Deutsche Telekom și constau în module economice cu energie solară, tehnologie modernă de poziționare prin satelit (GPS, Galileo) și module wireless bazate pe noile rețele 5G/LPWAN (LTE-M). Pentru un plus de fiabilitate, acestea utilizează, de asemenea, alte standarde radio care sunt încă utilizate pe scară largă. Soluția integrată este dezvoltată pentru a rezista pe toată durata de exploatare de 12 ani a unui container mobil, fără a fi necesară întreținerea.

Prin combinarea datelor în timp real și a vizualizării, facem un pas înainte decisiv în ceea ce privește urmărirea și gestionarea transporturilor în rețeaua noastră de grupaj.

Alexander Tonn, COO Road Logistics

În total, cinci panouri telematice specifice procesează și afișează în timp real datele de poziționare din transportul de grupaj pe distanțe lungi către angajații DACHSER. Panourile pot urmări transporturile și pot afișa în timp real locația exactă a vehiculelor sau echipamentelor care pot fi urmărite. Acest lucru oferă filialelor și clienților un calcul detaliat al timpului estimat de sosire al fiecărui transport, ceea ce facilitează planificarea manipulării mărfurilor și a transportului pe distanțe scurte. În plus, panourile afișează opțiunile pentru încărcături suplimentare și încărcări de retur, ceea ce îmbunătățește colaborarea dintre filiale. În cele din urmă, panourile oferă informații despre viitoarele programări în service ale unităților de transport. În următoarele câteva luni, sistemul va începe să prezinte, de asemenea, date GPS de la transporturile de tip charter, care sunt rareori efectuate cu echipamentele proprii ale companiei, prin intermediul unei aplicații special dezvoltate pentru șoferi.

„Prin combinarea datelor în timp real și a vizualizării, facem un pas înainte decisiv în ceea ce privește urmărirea și gestionarea transporturilor în rețeaua noastră de grupaj”, precizează Alexander Tonn, director de operațiuni Road Logistics la DACHSER. „Aceasta îi va ajuta pe angajații noștri în planificarea capacității, astfel încât să poată optimiza utilizarea transporturilor și să crească eficiența în manipularea mărfurilor. Clienții noștri au de câștigat, deoarece aceasta ne va permite să le oferim calitatea pe care o așteaptă de la DACHSER, chiar și în condițiile unei capacități din ce în ce mai reduse.”

De la DACHSER Enterprise Lab în practică

A fost nevoie de muncă de cercetare și dezvoltare pentru a ajunge la o urmărire rentabilă și fiabilă a containerelor mobile de grupaj, care sunt robuste și rezistente, dar nu sunt conectate la o sursă de alimentare sau la un camion. „Când au apărut tehnologiile LPWAN, am început să le cercetăm încă de la început, în cadrul DACHSER Enterprise Lab, împreună cu Institutul Fraunhofer IML”, spune Stefan Hohm, director de dezvoltare la Dachser „Împreună cu Deutsche Telekom, am reușit apoi să pregătim inovația pentru utilizarea practică și să adăugăm o valoare reală pentru rețeaua noastră.”

DACHSER worldwide
Contactați-ne
Contact Madalina Sandu