DACHSER și FERCAM își consolidează activitățile în domeniul grupajului și al logisticii contractuale în Italia

Un parteneriat de lungă durată duce la înființarea unei asocieri în participație pentru grupaj și logistică contractuală

FERCAM se pregătește să își transfere diviziile de distribuție (grupaj) și logistică (logistică contractuală) într-o asocierii în participație cu DACHSER, sub denumirea „DACHSER & FERCAM Italia S.R.L.”. Participația de 80 % a DACHSER în noua asociere consolidează și întregește rețeaua sa europeană. Transferul controlului face încă obiectul aprobării de către autoritățile competente în domeniul concurenței.

Cu o participație de 80 % în noua asociere DACHSER & FERCAM Italia S.R.L., DACHSER își consolidează și întregește rețeaua sa europeană.
Cu o participație de 80 % în noua asociere DACHSER & FERCAM Italia S.R.L., DACHSER își consolidează și întregește rețeaua sa europeană.

În conformitate cu prevederile contractului semnat de cele două companii, FERCAM va separa diviziile sale FERCAM Distribution (grupaj) și FERCAM Logistics (logistică contractuală) de FERCAM AG și le va integra în noua companie până la sfârșitul anului. Aceste două divizii, cu cei 920 de angajați în 43 de unități din Italia, au generat venituri de aproximativ 400 de milioane de euro în 2022.

De la începutul anului 2024, societatea independentă își va desfășura activitatea sub denumirea „DACHSER & FERCAM Italia S.R.L.” și va răspunde direct în fața dlui Alexander Tonn, COO Road Logistics în cadrul DACHSER. Ca și până acum, activitatea de grupaj și logistică contractuală din Italia va fi gestionată de directorul departamentului de distribuție și logistică al FERCAM, Dr. Gianfranco Brillante, precum și de echipa sa consacrată, ale cărei competențe vor asigura continuitatea pe piața italiană. FERCAM AG va deține o participație de 20 la sută în DACHSER & FERCAM Italia S.R.L.

FERCAM Transport (transporturi rutiere și feroviare naționale și internaționale), FERCAM Air & Ocean și FERCAM Special Services (artă, târguri și evenimente, livrări la domiciliu, mutări și relocări, gestionarea arhivelor și a documentelor) - inclusiv toate filialele internaționale - rămân proprietatea exclusivă a FERCAM AG și nu vor face parte din noua asociere în participație. FERCAM intenționează să promoveze în continuare dezvoltarea și internaționalizarea acestor divizii, inclusiv în străinătate.

„Ca întreprinderi familiale, DACHSER și FERCAM sunt unite prin înțelegerea unui management orientat către valori care asigură viabilitatea viitoare a companiei de-a lungul generațiilor. Prin urmare, suntem cu atât mai încântați de faptul că acum ne consolidăm și mai mult legătura, bazându-ne pe cei 20 de ani de colaborare pentru a înființa această asociere în participație în Italia.”, a declarat Bernhard Simon, președintele consiliului de supraveghere din cadrul DACHSER.

„DACHSER este o întreprindere familială cu o evoluție plină de dinamism, cu obiective similare și cu circuite decizionale scurte, ceea ce o face un partener remarcabil și de încredere pentru noi în ceea ce privește toate transporturile la nivel european. Pe parcursul parteneriatului nostru, însă, condițiile s-au schimbat considerabil, cota de piață fiind concentrată doar între câțiva participanți europeni și globali. De aceea, am decis să înființăm o asociere în participație destinată exclusiv grupajului și logisticii contractuale. Este o situație avantajoasă pentru ambele părți.”, a declarat Thomas Baumgartner, președintele consiliului de supraveghere din cadrul FERCAM. „Acest lucru ne permite să ne întărim și mai mult legăturile cu societatea parteneră, consolidându-ne în același timp propria poziție”, precizează Hannes Baumgartner, director general al FERCAM. „Făcând parte din rețeaua europeană a DACHSER, se deschid oportunități suplimentare de creștere, în special în ceea ce privește exporturile. Acest lucru generează siguranță și stabilitate pentru viitor.”

Prin această achiziție, eliminăm ultimul decalaj rămas și ne întregim propria rețea de grupaj și logistică contractuală pe principalele piețe din Europa continentală.

Burkhard Eling, CEO al DACHSER

Completarea rețelei europene

Preluarea majoritară a diviziei de grupaj și logistică contractuală a FERCAM este a treia achiziție majoră pe care DACHSER a făcut-o pentru a-și extinde rețeaua de transport și logistică în Europa, după Graveleau (Franța, 1999) și Azkar (Spania, 2013). „Prin această achiziție, eliminăm ultimul decalaj rămas și ne întregim propria rețea de grupaj și logistică contractuală pe principalele piețe din Europa continentală.”, explică Burkhard Eling, CEO al DACHSER. „Obiectivul nostru rămâne în continuare dezvoltarea organică și sustenabilă. În plus, anul acesta ne-am consolidat prezența pe piețe cheie precum Benelux, Australia și Japonia, iar acum Italia, prin achiziții specifice.”

Datorită parteneriatului de lungă durată, DACHSER și FERCAM sunt deja în deplină sincronizare atunci când vine vorba despre gestiunea operațională a grupajelor
Datorită parteneriatului de lungă durată, DACHSER și FERCAM sunt deja în deplină sincronizare atunci când vine vorba despre gestiunea operațională a grupajelor

„DACHSER și FERCAM colaborează cu mult succes de 20 de ani. În acest timp, am ajuns să ne cunoaștem foarte bine și am început să ne apreciem reciproc", completează Alexander Tonn, COO Road Logistics în cadrul DACHSER. Întreprinderea familială FERCAM cu sediul în Bolzano, Tirolul de Sud, se ocupă de distribuția tuturor transporturilor în regim de grupaj cu mărfuri industriale și bunuri de consum din rețeaua europeană a DACHSER în Italia încă de la începutul parteneriatului și alimentează această rețea cu transporturile aferente din Italia. „FERCAM este un garant al continuității și al competențelor în Italia. Prin această achiziție și prin alte investiții, ne putem accelera în continuare dezvoltarea - în special pe piața italiană - și putem îmbunătăți și mai mult calitatea ofertei noastre. Clienții noștri din Europa, din Italia și din întreaga lume vor beneficia pe termen mediu de procese coerente și sisteme uniforme”, precizează dl Tonn cu privire la sinergiile și beneficiile pentru clienți ale noii asocieri în participație.

Datorită parteneriatului de lungă durată, DACHSER și FERCAM sunt deja în deplină sincronizare atunci când vine vorba despre gestiunea operațională a grupajelor. FERCAM își propune să investească în mod constant în instalațiile sale logistice, în sistemele digitale și în protecția climei - cele două companii se potrivesc excelent și din acest punct de vedere.

Făcând parte din rețeaua europeană a DACHSER, se deschid oportunități suplimentare de creștere, în special în ceea ce privește exporturile. Acest lucru generează siguranță și stabilitate pentru viitor.

Hannes Baumgartner, director general al FERCAM

Asociere în participație fără structuri duble

Divizia European Logistics a DACHSER nu avea anterior nicio unitate proprie în Italia, astfel că asocierea în participație nu va duce la crearea unor structuri duble. Toți angajații diviziilor de distribuție și logistică ale FERCAM vor lucra pentru DACHSER & FERCAM Italia. Achiziționarea de către DACHSER a acțiunilor în aceste două divizii este, de asemenea, un simbol al angajamentului companiei în sensul realizării de investiții suplimentare și durabile în locațiile sale din Italia.

La nivelul diviziei de logistică alimentară, care se ocupă de transportul și depozitarea alimentelor refrigerate și nerefrigerate, DACHSER este prezentă în Italia din 2017 cu trei locații și aproximativ 270 de angajați.

DACHSER worldwide
Contactați-ne
Contact Madalina Sandu