România și Suedia – relații bilaterale de succes

Primele relaţii româno-suedeze datează din secolul al XVI-lea, domnitorii Moldovei având frecvente contacte cu regii suedezi. Ca urmare a înfrângerii de la Poltava, din 709, Regele Carl al-XII-lea al Suediei a petrecut aproape cinci ani la Bender / Tighina (în prezent Republica Moldova), timp în care a avut numeroase contacte cu domnitorii de atunci ai Moldovei şi Ţării Româneşti (Dimitrie Cantemir şi Nicolae Mavrocordat, respectiv Constantin Brâncoveanu şi Ştefan Cantacuzino).

Gothenburg, Suedia

Suedia este un partener comercial important pentru România, situându-se în mod constant în topul principalelor ţări de destinaţie a produselor româneşti, respectiv de provenienţă a mărfurilor pentru piaţa românească şi printre primii 20 investitori străini.

La data de 31 decembrie 2017, valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale a fost de 972 mil. euro, fiind înregistrată o creştere de peste 5% faţă de nivelul înregistrat la sfârşitul anului 2016 și de 96% comparativ cu anul 2009. Acest volum a marcat înregistrarea unui record istoric în relația bilaterală.

În 2017, exportul românesc a fost de 547 milioane euro, cu o creștere de aproximativ 1% față de 2016. Este de remarcat faptul că exportul românesc, pe relația cu Suedia, a depășit pentru a treia oară consecutiv pragul simbolic de 500 milioane de euro.

Importul de produse suedeze a ajuns la nivelul de 425 milioane euro, ceea ce înseamnă un spor de 11% față de anul anterior.

În 2018, primele 5 luni, comerțul bilateral a continuat trendul din ultimii ani, cu un export românesc de 252 milioane euro, în creștere cu peste 9% și un import de 195 milioane euro, mai mare cu 14%. Suedia continuă să se numere printre statele din UE cu care România are un comerț excedentar, aflându-se pe poziția a treia în această ierarhie, după Marea Britanie și Franța.

De asemenea, datele de transport relevă comerțul în creștere dintre România și Suedia: în ceea ce privește exporturile, DACHSER România a înregistrat un total de aproximativ 127 tone, numărul depășind 340 expediții la sfârșitul anului 2018, în timp ce la import au fost circa 188 tone, un total de peste 390 de expedieri. Comparativ cu 2017, importurile au crescut cu 31%, în timp ce exportul a înregistrat o augmentare de aproximativ 17 procente, din punct de vedere al kilogramelor transbordate.

DACHSER Air & Sea Logistics deschide o sucursala nouă în Suedia

Dachser Air & Sea Logistics pătrunde pe piața suedeză și are acum o nouă agenție pentru transportul aerian și maritim în Gothenburg.

Noul birou oferă clienților suedezi acces la piețele globale, prin intermediul rețelei DACHSER. Portofoliul de servicii cuprinde toate serviciile globale de transport aerian, maritim și feroviar, precum și vămuire și depozitare.

DACHSER are opt angajați la noua locație din Gothenburg și intenționează să aibă pe termen lung 20 de experți pentru transportul aerian și maritim. Gothenburg este cel de-al doilea oraș ca mărime din Suedia și are cel mai mare port de export din nordul Europei. Orașul este situat pe o autostradă E-road care este una dintre cele mai importante legături rutiere între Suedia și Norvegia.

În colaborare cu organizația suedeză de transport pe uscat, care are patru birouri în Suedia, DACHSER poate oferi clienților săi existenți și potențiali întregul portofoliu de servicii logistice multimodale.

DACHSER worldwide
Contactați-ne