înapoi
Informații despre piață Noutăți

Pentru o societate durabilă: tot mai multe ONG-uri se implică în întreaga lume

În timpul globalizării, organizațiile neguvernamentale sau ONG-urile din rețeaua internațională capătă importanță. Cooperarea dintre DACHSER și organizația de ajutor pentru copii terre des hommes arată cum o întreprindere comercială poate sprijini un ONG pe termen lung.

Picture: Kathrin Harms, terre des hommes
Picture: Kathrin Harms, terre des hommes

Protecția mediului, drepturile omului, proiecte comune de dezvoltare, migrație, antidiscriminarea: pe scurt, importanța organizațiilor neguvernamentale sau a ONG-urilor pentru societate este mare. Independent de state și guverne, aceștia pledează pentru probleme sociale, socio-politice sau de mediu. Criza coronavirusului face activitatea ONG-urilor mai urgentă, deoarece ajutorul umanitar din țările în curs de dezvoltare este acum mai important ca niciodată. Aceasta este o provocare pentru multe astfel de organizații, deoarece munca lor este adesea împiedicată de interdicțiile de călătorie, precum și de condițiile dificile de muncă și măsurile de igienă la fața locului. În plus, mulți dintre cei care donează sunt mai puțin dispuși să facă acest lucru în perioade de criză. Totuși, exact de asta depind ONG-urile, deoarece, pe lângă taxele de membru, donațiile sunt principala lor sursă de finanțare. Transparența în ceea ce privește fluxul de numerar al unei organizații și ceea ce realizează cu aceste fonduri este acum cu atât mai importantă pentru a întări încrederea  donatorilor. Multe ONG-uri își informează donatorii în mod regulat prin comunicate de presă, buletine informative sau pe site-ul lor web despre proiectele individuale și utilizarea fondurilor. ONG-urile sunt, de asemenea, monitorizate de companii de audit și de autoritățile fiscale relevante pentru a se asigura că utilizează corect donațiile. Un „sigiliu de donație” de la Institutul Central German pentru Probleme Sociale (DZI), cu sediul la Berlin, ajută la creșterea încrederii pentru donatori. Sigiliul garantează că ONG-ul respectiv este demn de încredere și că munca pe care o face este respectabilă.

DACHSER sprijină terre des homes

Conform estimărilor, există în prezent zeci de mii de ONG-uri la nivel mondial, care oferă îngrijiri medicale în zonele de criză, îngrijesc refugiații, sprijină microîntreprinderile în faza de înființare și multe altele. Una dintre cele mai importante organizații de asistență pentru copii este terre des hommes. Înființată în Germania în 1967, organizația protejează copiii de sclavie și exploatare, îngrijește victimele războiului, violenței și abuzurilor și oferă educație și instruire copiilor. ”Armata” germană a terre des hommes susține în prezent 386 de proiecte în întreaga lume. Furnizorul internațional de logistică DACHSER susține activitatea terre des hommes din Asia de Sud, Africa de Sud și America Latină din 2005. În conformitate cu principiul „ajută oamenii să se ajute singuri”, terre des homes implementează proiecte de ajutor local pentru îmbunătățirea permanentă a calității vieții copiilor și a celorlalți din satele lor. „În calitate de companie globală de logistică, avem operațiuni în întreaga lume care apropie oamenii, piețele și producția. Cu toate acestea, nu toată lumea profită de beneficiile globalizării. Este responsabilitatea noastră să susținem aceste persoane și să le îmbunătățim condițiile de viață”, explică Bernhard Simon, CEO la DACHSER.  

Prin prelungirea contractului său cu terre des hommes până în 2025, DACHSER va sprijini statul Bihar din nordul Indiei, precum și proiecte în New Delhi și Uttar Pradesh. Aruncând o privire asupra acestuia din urmă, Ingrid Mendonca coordonează acolo un proiect de ajutor pentru terre des hommes Germania și este entuziasmată de angajamentul localnicilor, mai ales acum în timpul pandemiei de coronavirus. „Nu numai că grupurile de tineri își sprijină propriile comunități, confecționează măști și își procură alimente, dar iau legătura și cu tineri din alte sate, districte, chiar și din alte state și se organizează”, spune Ingrid Mendonca. „Angajamentul lor de a îmbunătăți situația ne inspiră.”

"În calitate de companie globală de logistică, avem operațiuni în întreaga lume care apropie oamenii, piețele și producția. Cu toate acestea, nu toată lumea profită de beneficiile globalizării. Este responsabilitatea noastră să susținem aceste persoane și să le îmbunătățim condițiile de viață."

Angajații DACHSER beneficiază, de asemenea, de angajamentul angajatorului față de responsabilitatea socială și pot sprijini proiectele terre des hommes la fața locului. De exemplu: Melanie Diem, Team Leader Project Management la DACHSER, a coordonat un proiect de sustenabilitate împreună cu terre des hommes și DACHSER în Livingstone, Zambia. DACHSER Young Professionals și studenți din rețeaua terre des hommes au luat parte la proiect. „Angajamentul participanților față de cauză a fost foarte impresionant. Angajații DACHSER au ocazia să experimenteze munca unui ONG, domeniu cu care altfel s-ar putea să nu intre niciodată în contact”, explică Melanie Diem.

Picture: Kathrin Harms, terre des hommes
Picture: Kathrin Harms, terre des hommes

Un tip special de angajament

Parteneriatul dintre DACHSER și terre des hommes arată că împreună, o companie comercială și un ONG pot realiza lucruri uimitoare. „Colaborarea noastră cu DACHSER este deosebit de valoroasă și importantă pentru noi, deoarece implică un angajament personal imens și un dialog deschis și onest”, spune Stephan Stolze, șeful departamentului de strângere de fonduri de la terre des hommes. „Angajații DACHSER și CEO-ul Bernhard Simon, în special, sunt profund implicați în proiectele terre des hommes finanțate de DACHSER. Vor să știe cum se desfășoară oamenii de pe teren și în ce măsură sprijinul DACHSER reușește să ajute la îmbunătățirea condiții vieții localnicilor. ”În 2018, angajamentul DACHSER a fost recunoscut cu Premiul CSR German la categoria „Social Engagement”. Parteneriatul cu un ONG face din DACHSER un pionier, deoarece doar câteva companii din Germania susțin ONG-uri active la nivel internațional. „Companiile internaționale mai mari, în special, ar trebui să ia în considerare în mod serios cele 17 obiective de dezvoltare durabilă ale ONU și să sprijine proiectele în aceste domenii atât timp cât pot”, spune Stephan Stolze.

DACHSER worldwide
Contactați-ne
Contact Madalina Sandu