înapoi
Informații despre piață Noutăți

Exoscheletele trec proba practică: Tehnologia inovatoare reduce efortul angajaților din depozite

Este pentru prima dată când DACHSER testează exoscheletele active produse de German Bionic în condiții de muncă zilnică în depozit. Rezultatele sunt impresionante. Tehnologia va fi acum implementată în alte locații. 

Exoschelete în utilizare de probă la depozitul DACHSER
Exoschelete în utilizare de probă la depozitul DACHSER

Lucrul într-un depozit implică încă multă muncă manuală și, uneori, poate fi și solicitant din punct de vedere fizic - de exemplu, la descărcarea mărfurilor sau la preluarea acestora.  DACHSER caută de mult timp să le ofere angajaților mijloace tehnice de asistență pentru a-i ajuta să îndeplinească sarcini obositoare. Exoscheletele sunt deosebit de promițătoare.  În medicină, structurile de sprijin externe de acest tip sunt utilizate de mult timp; în industrie, un număr tot mai mare de dispozitive pregătite pentru comercializare sunt acum disponibile pe piață.

Încă din 2019, DACHSER a efectuat teste inițiale în depozite, în primul rând pentru exoschelete pasive cu sisteme mecanice cu arc, șine sau greutăți care ajută la ridicarea sarcinilor.  Între timp, exoscheletele active au atins un nivel de complexitate care poate îmbunătăți, de asemenea, procesele de depozitare.  Exoscheletele active utilizează motoare robotice alimentate de baterii pentru a facilita operațiunile de ridicare, reducând considerabil tensiunea asupra părții inferioare a spatelui pentru oricine ridică încărcături mai mari.  Deoarece utilizatorii resimt mai puțină oboseală, aceștia sunt mai capabili să mențină o postură bună.

Exoscheletele active de la German Bionic, utilizate la Magdeburg

Exoscheletele active produse de  constructorul german German Bionic au fost testate în primăvară în depozitul centrului logistic DACHSER din Magdeburg. Scopul a fost de a colecta date empirice în condiții reale și de a obține feedback din partea angajaților. Dispozitivele „Cray X” au fost implementate pentru a sprijini diferite procese la primirea mărfurilor, la pregătirea comenzilor și pe masa de ambalare

Exoscheletul poate ușura sarcina cu 30 de kilograme la fiecare operațiune de ridicare și ajută, de asemenea, la transport.

„Efectele pozitive ale exoscheletelor au devenit curând evidente”, spune Stephan Heinemann, Contract Logistics Manager în cadrul centrului logistic DACHSER din Magdeburg.  „Angajații noștri beneficiază de ajutor direct la manipularea încărcăturilor mai grele, precum și de o stabilizare ergonomică a corpului. Aceasta are și avantaje pe termen lung, deoarece exoscheletele previn suprasolicitarea și accidentele la locul de muncă.” Un alt aspect impresionant al dispozitivelor a fost ușurința de utilizare, ceea ce a însemnat că cei care le-au testat s-au obișnuit cu ele în scurt timp. 

Exoscheletele active oferă alinare în depozit
Exoscheletele active oferă alinare în depozit

Tehnologie cu viitor

Această experiență pozitivă va fi valorificată. „În timpul testelor, toată lumea a observat - așa cum am sperat - cum exoscheletul reduce solicitarea părții inferioare a spatelui, iar acest lucru a fost apreciat ca pozitiv”, confirmă Heinemann. Prin urmare, locația va utiliza în mod regulat trei exoschelete active în viitor.

Și alte locații din rețeaua DACHSER vor utiliza noua tehnologie în depozite, inclusiv centrul logistic din Ulm, începând din toamnă. „Prin introducerea de noi tehnologii și inovații, lucrăm continuu pentru a eficientiza și a îmbunătăți procesele DACHSER, inclusiv pe cele din depozite. „Mai presus de toate, acest lucru include acordarea de sprijin angajaților în toate aspectele legate de activitățile lor de depozitare”, adaugă Thomas Klare, șeful departamentului Corporate Contract Logistics din cadrul DACHSER. „Utilizarea exoscheletelor active este o demonstrație impresionantă a modului în care tehnologia modernă nu numai că ușurează munca pe termen scurt, dar poate avea și un impact pozitiv asupra sănătății pe termen lung a personalului nostru logistic.”

DACHSER worldwide
Contactați-ne
Contact Madalina Sandu