DACHSER înființează trei locații principale pentru electromobilitate

În cele trei „locații pentru e-mobilitate” din Freiburg, Hamburg și Malsch, lângă Karlsruhe, furnizorul de servicii logistice cercetează și testează utilizarea tehnologiilor cu emisii zero, precum și gestionarea inteligentă a energiei și a încărcăturii.

Camionul electric este încărcat. / Fotografie: © Jan Potente

DACHSER își va transforma filialele din Freiburg, Hamburg și Malsch lângă Karlsruhe în „locații pentru e-mobilitate”, unde se va pune accentul pe cercetarea tehnologiilor și proceselor nepoluante, precum și pe gestionarea inteligentă a energiei și a încărcăturii și pe testarea acestora din punctul de vedere al caracterului practic. Obiectivul pe termen lung este de a crește numărul de vehicule cu emisii zero în întreaga rețea europeană a DACHSER și de a atinge ținta de zero emisii de gaze cu efect de seră.

Accentul este pus pe camioanele și autoturismele electrice și pe infrastructura de încărcare a acestora, pe utilizarea și producerea autonomă de energie electrică din surse regenerabile, precum și pe gestionarea inteligentă a energiei electrice și a încărcăturii. În plus, este vorba despre testarea camioanelor alimentate cu hidrogen și despre infrastructura de realimentare necesară.

„Ne așteptăm ca, în următorii ani, transportul rutier de marfă din Uniunea Europeană să treacă treptat la camioane cu sisteme de propulsie cu emisii zero, fie cu acumulatoare electrice, fie cu pile de combustie cu hidrogen, în funcție de scenariul de punere în aplicare. Prin activitățile noastre de cercetare și inovare, ne pregătim deja pentru această transformare de mare amploare a industriei de transport și logistică", a declarat Alexander Tonn, director de operațiuni Road Logistics la DACHSER. „Până atunci, însă, există încă o serie de provocări care trebuie depășite, în special în ceea ce privește autonomia vehiculelor, disponibilitatea infrastructurii de încărcare rapidă pe autostrăzi și furnizarea infrastructurii electrice corespunzătoare de către companiile de utilități în locațiile noastre.”

Punctele-cheie ale celor trei locații de e-mobilitate ale DACHSER

În Freiburg, care va fi inaugurat ca „locație de e-mobilitate” încă din septembrie 2022, accentul va fi pus inițial pe gestionarea inteligentă a energiei electrice și a încărcăturii. Diferiți consumatori de energie electrică, cum ar fi camioanele de transport local și pe distanțe lungi, autoturismele de serviciu și cele ale angajaților, precum și camioanele industriale și tehnologia instalațiilor, vor fi conectați la producția proprie de energie electrică a companiei prin intermediul instalațiilor fotovoltaice și al stocării intermediare în acumulatori-tampon. „Freiburg este un oraș care a fost întotdeauna considerat un pionier în domeniul sustenabilității. În calitate de locație de cercetare a DACHSER în domeniul e-mobilității, contribuim la protecția climei și la transformarea durabilă a companiei noastre și a industriei”, a declarat Michael Gaudlitz, directorul general al centrului logistic DACHSER din Freiburg.

Începând cu ianuarie 2023, vor fi abordate la Hamburg două subiecte: n primul rând, DACHSER  va utiliza local și pe distanțe lungi camioane electrice, precum și o gestionare inteligentă a încărcăturii împreună cu tehnologia de răcire staționară. În al doilea rând, în Hamburg vor fi testate noi remorci frigorifice electrice alimentate cu acumulatori. În plus, un camion alimentat cu hidrogen funcționează în sistemul de transport local al regiunii metropolitane. „Fiind una dintre cele mai importante locații logistice din lume, orașul hanseatic Hamburg este una dintre cele mai dinamice regiuni din Europa în ceea ce privește testarea și utilizarea în transport și logistică a tehnologiilor ecologice și fără emisii. Suntem încântați să putem contribui în mod important aici.”, a declarat Ralf Hansen, directorul general al celor două locații DACHSER Road Logistics din Hamburg.

Activitățile din cadrul proiectului DACHSER de e-mobilitate din Malsch, în apropiere de Karlsruhe, vor începe, de asemenea, în ianuarie 2023. Serviciile de navetă și de transport de linie pe baza de electricitate cu semiremorci și containere mobile vor face apoi obiectul testelor practice. DACHSER dispune de propriul parc de vehicule în această locație. Acest lucru va permite dobândirea de experiență directă în ceea ce privește utilizarea noilor tehnologii în cadrul procesului. „Personalul nostru așteaptă cu nerăbdare să testeze noile tehnologii de propulsie și să le dezvolte în continuare pentru utilizarea zilnică în rețeaua Dachser”, a declarat Bernd Großmann, directorul general al Centrului Logistic DACHSER din Malsch. „De asemenea, dorim să îi implicăm în acest proiect pe unii dintre clienții noștri.”

Activitățile de cercetare din cele trei locații de e-mobilitate fac parte din măsurile ample de protecție climatică ale DACHSER. Acestea includ domeniile de acțiune privind eficiența proceselor și a energiei în operațiuni și instalații, precum și cercetarea și inovarea pentru promovarea vehiculelor cu emisii zero și a energiilor din surse regenerabile. În plus, este vorba despre angajamentul social dincolo de limitele companiei și ale activității sale principale.

DACHSER worldwide
Contactați-ne
Contact Madalina Sandu