Câțiva pași pe un drum lung

Un rol important în atenuarea schimbărilor climatice îl au atât responsabilii din adimistrația publică a orașelor, cât și furnizorii de servicii logistice. Transportul și depozitarea, în general, necesită un grad mare de consum energetic, dar și un impact mare asupra mediului din cauza emisiilor de carbon; un motiv important ar fi faptul că încă nu există suficiente camioane electrice capabile să transporte mărfuri de mare tonaj. Cu toate acestea schimbările tehnologice sunt aproape. Michael Kriegel, Head of Chem Logistics la DACHSER vorbește despre potențialul existent în dezvoltările tehnologice, dar și rolul serviciilor logistice în protejarea mediului înconjurător.

Interacțiunea serviciilor logistice și acțiunea climatică
Interacțiunea serviciilor logistice și acțiunea climatică

Industria chimică își are bazele centrale în suveranitatea tehnologică din Europa și Germania. Aproape toate industriile depind în mod direct sau indirect de industria chimică și produsele, procesele sau procedurile acesteia, căci industria chimică reprezintă un prim pas în orice lanț de aprovizionare. Cu alte cuvinte, păstrarea atenției asupra industriei chimice înseamnă pregătirea pentru viitor a Europei și totodată a Germaniei.

Va fi necesar un efort uriaș pentru a pune la punct această industrie, care este responsabilă pentru mai bine de 5% din emisiile de CO2 din Germania (conform calculelor făcute de Asociația Germană de Industrie Chimică VCI) pentru a atinge țelul de zero emisii până la finalul anului 2050, conform Acordului Verde European. Pe primele locuri în agendă se află tranziția către surse sustenabile de energie, creșterea utilizării materialelor brute și îmbunătățirea ciclului vieții a fiecărui produs. Un alt lucru crucial în procesul de sustenabilitate și îmbunătățirea lui include îmbunătățirea sistemelor logistice.

Vom evolua într-o manieră prietenoasă cu mediul înconjurător

Transformarea cu orice preț, spre exemplu reutilizarea vechilor servicii logistice, nu este o opțiune. În mod contrar, numărul transporturilor terestre, pe apă sau prin aer vor crește. Acest lucru înseamnă că este vital să exploatăm toate tehnologiile disponibile pentru a reduce creșterea impactului serviciilor logistice asupra mediului și prin această cale să optimizăm documentele logistice ale fiecărui client cu scopul de a observa obiectivele fiecăruia în parte.

Asigurarea viitorului industiei chimice înseamnă asigurarea viitorului Europei și a Germaniei ca locație pentru business.

Oferind soluții climatice neutre prin schimbul de carbon nu este, cu siguranță, o măsură sustenabilă pentru o perioadă lungă de timp. Aceste soluții nu pot ajuta nici climatul, nici sistemul energetic. Ceea ce contează cu adevărat face referire la evitarea emisiilor de carbon sau reducerea lor, chiar daca această cale este mai dificilă. Odată ce toate posibilitățile de a reduce emisiile de carbon au fost utilizate, proiectele făcute care au produs efectul de seră pot fi justificate. Cu toate acestea, proiectele trebuie să fie evaluate cu atenție în baza standardelor de calitate presetate printr-un document.

Dedicarea activă către sustenabilitate merită și se reflectă în cadrul unor platforme precum CDP - Proiectul De Dezvăluire a Carbonului și EcoVadis, care sunt folosite de consumatori din industria chimică. Evaluările la fața locului sub termeni de siguranță stabiliți de SQAS (Evaluarea de Sustenabilitate, Siguranță și Calitate) joacă un rol important în industria chimică. Aceste evaluări pot verifica îmbunătățirea continuă a muncii făcute în sprijinul și protecția angajaților, populației și a mediului înconjurător.

Michael Kriegel, Department Head DACHSER Chem Logistics
Michael Kriegel, Department Head DACHSER Chem Logistics

Patru pași de acțiune pentru o dezvoltare sustenabilă

Pentru furnizorii de sisteme logistice, cele patru sectoare de acțiune sunt cheia către o transformare sustenabilă. Aceste patru sectoare sunt: eficiența procesului, eficiența energiei, inovația și cercetarea, și în final, dedicarea socială care depășește limitele companiei.

Din perspectiva unui client, dar și a unui furnizor de servicii, creșterea continuă și îmbunătățirea proceselor logistice, precum folosirea inteligenței artificiale sau a aplicațiilor, reprezintă un pas important pentru reducerea efectului de seră. Alte instrumente eficiente pentru optimizarea procesului ar putea fi maximizarea capacității transportului și folosirea unor mașinării de transport uriașe și mai lungi, evitarea intenționată a transporturilor goale pentru un număr mare de kilometri și folosirea transportului combinat.

Oriunde este posibil, eficiența energetică și folosirea energiei verzi reprezintă o prioritate. De exemplu, toate facilitățile logistice marca DACHSER, din toată lumea, funcționează în mod complet cu energie verde. În același timp, compania extinde investițiile în sisteme de tipul PV instalate pe propriile clădiri. Luminarea prin LED-uri, convoaie terestre care funcționează în baza bateriilor și consum mic de energie pentru recuperarea pierderilor de căldură reprezintă un pas mare în eficientizarea sistemelor și atingerea obiectivelor setate. Camioanele electrice și bicicletele cargo electrice sunt deja folosite ca sistem standard de livrare pentru livrarea bunurilor neperisabile în zonele centrale ale orașelor. Până la finalul anului 2025, DACHSER va impementa acest concept în 24 de orașe europene.

Al treilea pas de acțiune, cercetarea și inovarea, se concentrează pe pregătirea unui viitor cu zero emisii de carbon. În trei locații din Germania, sunt testate vehiculele electrice pentru transporturi de lungă sau scurtă durată. Cum reducerea emisiilor de carbon este eficientă, digitalizarea și suportul venit din partea IA joacă un alt rol la fel de important. Cu acest scop s-a lansat DACHSER Entreprise Lab, cu suportul venit din partea Frauhofer IML. Această întreprindere se concentrează pe inovații care fac procesul de îmbunătățire a bunurilor și a proceselor digitale asociate, mai eficient și sustenabil.

Cu toate acestea, activitățile sociale din spatele businessului și a sferei de influență geografice joacă un rol major în transformarea companiei în una mai sustenabilă. În cel de-al patrulea pas de acțiune, DACHSER se concentrează pe colaborarea cu copiii din organizații pentru Terre des Hommes. Protecția resurselor naturale ocupă un loc central în aceste proiecte. Pe lângă factorul evident, acela de a ajuta copiii, această protecție este foarte importantă în dezvoltarea emergentă a țărilor, căci acestea sunt puternic afectate de schimbările climatice.

Pentru a recapitula, un furnizor de servicii logistice poate să își îndeplinească obiectivele de promovare a sustenabilității și de a lupta împotriva schimbărilor climatice cu ajutorul acestor patru pași cheie. Cu toate acestea, drumul este încă lung. De exemplu, în funcție de situația actuală, ne așteptăm ca abia în următorii 15 sau 20 de ani să putem înlocui toate camioanele diesel cu unele electrice. Acțiunea în scopul apărării mediului înconjurător necesită multă putere și mai presus de toate, un efort comun din partea tuturor participanților precum clienți, furnizori de servicii logistice, parteneri de transport și livratori.

DACHSER worldwide
Contactați-ne
Contact Madalina Sandu