Atunci când există chimie

Multiple conexiuni ale rețelei DACHSER se reunesc în Malsch, lângă Karlsruhe. Odată cu extinderea din 2019 a centrului logistic, logistica contractuală pentru clienții ce dețin materiale periculoase a atins un nou nivel.

Noul depozit de materiale periculoase al DACHSER este foarte solicitat de către clienți
Noul depozit de materiale periculoase al DACHSER este foarte solicitat de către clienți

Dintre cele 332 de locații din rețeaua de sucursale europene DACHSER, care se întinde de la Faro la București și de la Marsilia la Oslo, municipalitatea Malsch formează un hub important. Totuși, oricine nu este familiarizat cu zona ar trebui să se uite mult timp la hartă pentru a găsi acest oraș din sud-vestul Germaniei, lângă granița cu Franța. În această locație, poziționat direct pe autostrada A5, la aproximativ 20 de kilometri sud de Karlsruhe, DACHSER operează un nod cheie încă din 2012.

Recent, în mai 2020, Malsch a deschis un nou depozit de materiale periculoase cu cele mai stricte măsuri de siguranță. DACHSER a investit peste 20 de milioane de euro în echipamente, sisteme de siguranță și conexiuni la rețeaua europeană și globală DACHSER. Noul depozit acoperă 21.800 m2 și oferă aprox. 43.000 de spații pentru paleți. Oferă depozitare pentru containere vrac intermediare (IBC), chiar și până la trei niveluri.

„Cu acest nou depozit de materiale periculoase, putem oferi industriei chimice din sud-vestul Germaniei o rețea puternică de depozite special echipate în Karlsruhe, Mannheim, Überherrn în Saarland și Langenau lângă Ulm”, spune Alexander Tonn, director general European Logistics Germany. Bernd Großmann, directorul general al centrului logistic Karlsruhe, adaugă: „În ceea ce privește vânzările din industria chimică, regiunea este unul dintre lideri. Ca atare, există o cerere puternică pentru companiile de logistică care pot servi ca partener de transport sigur și de încredere, oferind în același timp depozitarea în siguranță a produselor chimice și a materialelor periculoase. ” Un alt avantaj al locației este reprezentat de legăturile excelente cu Franța - destinația numărul unu pentru exporturile de produse chimice germane.

O soluție personalizată

Există o activitate concentrată în noul depozit de materiale periculoase. Stivuitoarele electrice bâzâie pe culoare, angajații scanează mărfurile cu scanerele lor, ridică paleți cu saci, butoaie, pubele și alte containere și le aduc la următoarea destinație - fie pe rafturi, fie direct la porți, unde sunt camioanele care se află în aşteptare.

La prima vedere, depozitul cu rafturile sale înalte, rândurile lungi și forfota pare perfect normal. Cu toate acestea, la o inspecție mai atentă, se evidențiază multe caracteristici speciale, de exemplu: sistemul extins de conducte cu o lungime totală de peste 60 de kilometri, aproape 30.000 de aspersoare de raft și mai mult de un kilometru de canale de drenaj.

Prin intermediul Chem-Logistics, DACHSER combină servicii logistice standardizate și expertiză în manipularea mărfurilor periculoase într-o rețea globală cu soluții personalizate pentru clienții din industria chimică. În plus, compania operează sisteme centrale de gestionare a mărfurilor periculoase pentru logistica rutieră, aeriană și maritimă și are 254 de consilieri regionali în materie de siguranță a mărfurilor periculoase la nivel mondial.

Depozitul este împărțit în nouă zone de incendiu, fiecare dintre ele fiind echipată cu un sistem automat de stingere a incendiilor cu aspersoare în tavan. Majoritatea au și sisteme de aspersoare în rack. Detectoare de fum aspirante (ASD) sunt, de asemenea, instalate în fiecare zonă. În plus, patru dintre zone au un sistem de avertizare a sucrgerilor de gaze și un sistem de stingere cu un amestec de surfactant. Podelele sunt proiectate special pentru a reține scurgerile și apa de incendiu: nivelul podelei a fost coborât și spațiul rezultat a fost impermeabilizat. Între timp, barierele la intrările de ape uzate oferă o protecție sporită a apelor subterane. Depozitul de materiale periculoase a fost aprobat în conformitate cu Legea federală de protecție împotriva imisiilor din Germania (BImSchG).

IBC pentru lichide</span>
IBC pentru lichide</span>

Prezentare generală în Malsch

„Nu puteți obține doar un depozit de materiale periculoase precum cel din Malsch fără să depui un efort considerabil”, subliniază Großmann. „Înainte de a începe construcția noului depozit, ne-am întâlnit cu clienții noștri și cu experți pentru a determina cerințele lor specifice în ceea ce privește depozitul și manipularea materialelor periculoase. Apoi, în cooperare cu experții de la sediul central DACHSER din Kempten și cu autoritățile relevante, am dezvoltat un concept personalizat pentru un depozit de materiale periculoase și l-am făcut realitate. Ca urmare, instalația din Malsch se mândrește cu o tehnologie extrem de avansată și, în multe moduri, oferă un exemplu pentru alte locații DACHSER. ”

Parteneriatele bazate pe încredere durează mai mult

„În această locație, domeniul nostru de servicii include distribuția, precum și logistica achizițiilor și, în logistica contractelor, soluții adaptate clienților din industria chimică și din numeroase alte industrii”, spune Florian Steinbrunn, șeful logisticii contractelor din Malsch. În plus față de stocare, DACHSER oferă o gamă largă de servicii cu valoare adăugată - toate dintr-o singură sursă. Acest lucru dă naștere unor relații cu clienții deosebit de strânse, dintre care unele durează de mai bine de 15 ani. „Ne cunoaștem bine, avem încredere reciprocă, astfel încât să modelăm continuu modul în care lucrăm împreună”, spune Steinbrunn.

Großmann adaugă: „Parametrii sunt clar definiți. Stocăm doar acele produse pe care le putem transporta și folosind rețeaua noastră de grupaj, astfel încât să nu existe lacune în lanțul de aprovizionare. ” Din acest motiv, liniile directe conectează centrul logistic la toate centrele economice europene. Un total de 40 de rute directe circulă zilnic către fiecare sucursală DACHSER din Germania. „Datorită locației noastre, suntem și platforma ideală pentru Spania și vecinii noștri din Franța. Acestea sunt piețe majore pentru noi ”, spune Großmann.

Întreținerea sistemului de aspersoare
Întreținerea sistemului de aspersoare

Cunoașterea face diferența

Pentru a deservi aceste piețe, angajații au nevoie de cunoștințe de specialitate, flexibilitate și capacitatea de a rămâne în mod activ la curent cu lucrurile. „Angajații buni sunt extrem de importanți, în special în domeniul logisticii chimice”, spune Großmann. „De aceea organizăm o mulțime de cursuri de formare, astfel încât să putem actualiza întotdeauna cunoștințele de care au nevoie pentru sarcinile lor solicitante.” Acest lucru are un efect asupra coeziunii generale a echipei din Malsch. „Rotația angajaților noștri este foarte redusă. În zonele operaționale, durata medie a serviciului cu sucursala DACHSER este mai mare de zece ani. Am instruit noi înșine pe mulți dintre specialiștii noștri ”, spune Großmann. Malsch are în prezent 57 de ucenici care urmează cei trei ani de formare, ceea ce plasează rata de formare la aproximativ 13% - peste medie.

Großmann consideră că acest lucru stabilește cursul creșterii ulterioare. Una peste alta, anul trecut locația a gestionat puțin sub 1,2 milioane de transporturi de mărfuri cu o greutate totală de peste 726.000 de tone metrice. Astăzi, 75 de servicii regulate de transport pleacă zilnic de la Malsch către piața germană, precum și către Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Ungaria, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Slovacia, Spania, Suedia, Elveția și Regatul Unit. Regiuni precum Marea Baltică sau Balcanii sunt accesate prin conexiuni la cele trei Eurohub-uri ale DACHSER, care au, de asemenea, timpi de tranzit reduși. Acest lucru oferă o serie de avantaje, pe care Steinbrunn le rezumă bine: „Clienții noștri beneficiază de rețeaua de transport paneuropeană eficientă a DACHSER, precum și de serviciile oferite de domeniul de afaceri Logistică Aeriană și Maritimă DACHSER, cu ruta zilnică către aeroportul din Frankfurt.”

DACHSER worldwide
Contactați-ne
Contact Madalina Sandu