O dublură digitală

O dublură digitală reprezintă una dintre inovațiile cheie din lanțul de aprovizionare al viitorului. Pe ce tehnologii de bază se bazează acestea? Și ce înseamnă o dublură digitală în transporturile de zi cu zi manipulate în sistemul logistic? Răspunsurile sunt pe măsură.

Viitorul laborator prezintă cercetări demarate de Divizia de Dezvlotare și Cercetare, care lucrează în colaborare apropiată cu variate departamente și branșe, precum este DACHSER Enterprise Lab la Franhofer IML și alți parteneri de cercetare și tehnologie.
Viitorul laborator prezintă cercetări demarate de Divizia de Dezvlotare și Cercetare, care lucrează în colaborare apropiată cu variate departamente și branșe, precum este DACHSER Enterprise Lab la Franhofer IML și alți parteneri de cercetare și tehnologie.

O dublură digitală reprezintă o copie virtuală a unei realități fizice. Informația pe care se bazează este colectată și vizualizată automat și ideal, în timp real. Viața reață și varianta virtuală sunt păstrate într-o conexiune constantă și interconectate.

Dublura digitală reprezintă un obiect individual precum o mașină, un vehicul sau o clădire, dar poate fi și un întreg proces - de exemplu, în liniile de producție, depozite sau chiar în transportul intercontinental. În logistică, o dublură digitală înregistrează și arată spațiul curent, poziția și statusul obiectelor dintr-o arie definită.

Acest lucru a făcut ca aceste reprezentări digitale alea realității să fie posibile prin oferirea unei puteri crescute și a unui senzor tehnologic pozitiv din punctul de vedere al costurilor. Mic, eficient energetic și sub forma unui microsenzor electronic un asemenea produs va întregistra automat temperatura, accelerarea, lumina și alte condiții în timp real. Diverse alte metode se bazează pe semnale radio pentru a determina poziția obiectelor, transmisă prin canale locale private din clădiri sau depozite, sau spații publice prin rețeaua mobilă sau semanle satelit. Numărut tehnologiilor bazate pe radio a crescut mult în ultimii ani, cu cele mai cunoscute exemple incluzând RFID, Bluetooth Low Energy (BLE), WLAN, 4G sau 5G și GPS care sunt folosite în diverse circumstanțe.

În ultimii ani, un alt element tehnologic de bază și important a fost creat pentru dublura digitală și anume sistemul optic care combină imagine și înregistrarea video cu un software bazate pe învățarea mecanizată. Bazându-ne pe aceste informații, sistemul nu doar că poate identifica obiecte individuale dar de asemenea poate să aplice logică pentru a calcula poziția obiectului în spațiu, mărimea sa și chiar natura obiectului respectiv. În locuri în care este dificil sau chiar imposibil să pătrunzi cu o cameră pentru a detecta mediul înconjurător, companiile pot opta pentru un cod bi-dimensional precum QR și DMC. În cazul cantităților mari de informație generată în timpul analizei de imagini și video-uri precum și pentru procesarea necesară a vitezei se folosesc de obicei carduri grafice. Mult mai frecvent, informația este procesată direct și prin scanarea unității sau a serverului on-site. Acest lucru însemnând că doar o bucată mică de informație are nevoie să fie transferată către conectare sau ideal către interconectare.

Facem greșelile și erorile vizibile

Primul beneficiu al dublurii digitale este vizualizarea în timp real a statusului obiectelor și a proceselor. Cu transparență, este posibil să facem vizibile imediat greșelile pentru ca acestea să fie rectificate rapid. Acest lucru are un impact pozitiv asupra timpului și al calității în lanțul de aprovizionare. În câteva secunde, companiile pot identifica punctul în care o mașină s-a defectat și are nevoie de îmbunătățire sau unde procesul eșuează și se pot lua măsuri imediate. O dublură digitală randează manual procesele pentru colectarea datelor și analiza lor.

O dublură digitală este o copie reușită a realității fizice.

Aplicarea unei dubluri digitale crește cu un pas în momentul analizei prescriptive. Acest insturment folosește timpul real din dublura digitală pentru a simula și evalua viitoare evenimente. Ca și rezultat, poate în mod automat să arate sugestii pentru a evita pierderi nedorite sau poate lua decizii automate pentru a evita în totalitate astfel de situații. Combinând cu informația obținută în trecut și cu algoritmii inteligenți, descrierea analitică poate fi folosită în transportul logisticii pentru a menține un program al vehiculelor, spre exemplu.

O dublură digitală poate oferi oamenilor capacitatea de a opera obiecte de la distanță, precum controlarea vehiculelor pe distanțe mari sau într-un mediu complex. Folosind un mediu generat 3D bazat pe informația dată de dublura digitală oamenii pot obține o viziune optimă a locației remote și a camionului aflat pe situl companiei. În logistică, acest lucru poate fi folosit ca o soluție de rezervă când se folosesc vehicule autonome. Aceeași tehnologie poate fi folosită pentru a îndruma atât oamenii și algoritmii IA. În situații extreme poate fi învățat cu puțin efort și fără riscuri umane.

Proces de reîncărcare real DACHSER 1:1 cu digital.
Proces de reîncărcare real DACHSER 1:1 cu digital.

Dublurile digitale la DACHSER

În ultimii ani, DACHSER a dezvoltat și implementat două dubluri digitale care se intersectează. Una dintre ele vizualizează procesele în camioanele din rețeaua de transport europeană, unde compania a dezvoltat o platformă de telematici speciale care mapează poziția și timpul de sosire a peste 10.000 de vehicule, containtere și trailere aproape în timp real, făcând planificarea floare la ureche. Dezvoltat în mod special cu sisteme solare radio cu 5G și LPWAN și poziționare GPS servește drept tehnologie de bază. O altă dublură digitală a fost creată în relație cu @ILO (Advanced Indoor Localization și Operations) pentru tranzitul terminal DACHSER. Aici, primul sistem pilot poate idenitifca, localiza și măsura livrări în timp real și poate analiza transportările terestre în timp real. Informația relevantă este disponibilă către angajați în terminal prin monitoare. Tehnologia de bază folosită aici este scanarea optică a materialelor din conjuncția cu DMC. O dublură digitală oferă logistică importantă pentru un control viitor, optimizare viitoare și asigurarea calității proceselor de logistică.

DACHSER worldwide
Contactați-ne
Contact Alexandra Cunderlikova PR and Marketing Consultant