DACHSER se bazează pe motorul tradițional de creștere

În 2019, volumul vânzărilor a înregistrat o creștere solidă de 1,6%; transportul terestru european a crescut cu 2,9 procente, iar 151 milioane de euro au fost investite în instalații logistice și sisteme informatice

În ciuda unei situații mondiale din ce în ce mai dificile, DACHSER a reușit să crească în 2019. Furnizorul de logistică și-a mărit veniturile nete consolidate cu 1,6% la 5,66 miliarde EUR. Motorul acestei creșteri a fost din nou domeniul de afaceri Road Logistics, care a crescut cu 2,9 procente, până la 4,60 miliarde EUR. În schimb, domeniul de activitate Air & Sea Logistics a înregistrat o scădere de 4,1%, datorată în principal cererii mai slabe de servicii de transport de mărfuri aeriene pentru clienții din industria automotivelor.

DACHSER se bazează pe motorul tradițional de creștere
DACHSER se bazează pe motorul tradițional de creștere

Creșterea veniturilor la nivelul grupului contrastează cu scăderea cifrelor din punct de vedere al livrărilor și al tonajului. Deși numărul livrărilor a scăzut cu aproximativ 3,7%, de la 83,7 la 80,6 milioane, tonajul a scăzut doar ușor față de anul precedent, cu 1% de la 41,4 la 41,0 milioane tone metrice. „Când trendul economic se schimbă, calitatea și fiabilitatea contează mai mult ca niciodată”, spune Bernhard Simon, CEO al DACHSER. „De aceea depunem eforturi mari pentru a ne asigura că angajații noștri sunt calificați și motivați și investim continuu în rețeaua noastră, în procesele noastre și în IT.”

Când trendul economic se schimbă, calitatea și fiabilitatea contează mai mult ca niciodată”, spune Bernhard Simon, CEO al DACHSER. „De aceea depunem eforturi mari pentru a ne asigura că angajații noștri sunt calificați și motivați și investim continuu în rețeaua noastră, în procesele noastre și în IT.

Bernhard Simon, CEO DACHSER

Domeniul de activitate Road Logistics - care cuprinde transportul și depozitarea mărfurilor industriale (European Logistics) și a produselor alimentare (Food Logistics) - continuat să ofere stabilitate în timp ce conduce la creșterea companiei. În 2019, Road Logistics și-a mărit venitul net consolidat cu 2,9 procente, de la 4,47 la 4,60 miliarde EUR. Linia de afaceri European Logistics a contribuit cu 3,63 miliarde de euro (+ 2,4%) la veniturile din Road Logistics. „Serviciile transfrontaliere au rămas puternice, iar logistica contractelor a cunoscut o dezvoltare pozitivă în toată Europa. Deși situația de pe piața transportului de mărfuri s-a relaxat în cursul anului 2019, deficitul de șoferi și lipsa de personal calificat în Germania și în multe alte țări europene continuă să fie cea mai presantă provocare a noastră ”, explică Simon.

Divizia de Food Logistics a înregistrat cea mai puternică creștere în 2019, +5,1%, de la 917 la 964 milioane EUR. Numărul expedierilor gestionate a scăzut cu 1,7 la sută, iar tonajul a înregistrat o ușoară creștere de 0,6 la sută. „Logistica alimentelor a fost un pilon de bază al modelului nostru de afaceri de ani de zile”, spune Simon. „Alianțele cu partenerii noștri din rețeaua alimentară europeană s-au dovedit a fi extrem de stabile și fructuoase.”

În divizia Air & Sea Logistics, veniturile au scăzut cu 4,1 % în 2019, de la 1,19 la 1,14 miliarde EUR; numărul de expedieri a scăzut cu 5,6 procente. „Aici, simțim efectele climatului de afaceri, care este foarte volatil și foarte afectat de perturbările aduse comerțului mondial”, spune Simon. „În activitatea noastră de transport aerian, efectele cererii scăzute de servicii de transport din industria auto germană sunt deosebit de evidente.” În 2019, DACHSER a luat măsuri pentru viitorul acestui domeniu de afaceri. Acestea includeau adăugarea sectoarelor farmaceutice, modei și sportului în portofoliul de clienți și extinderea serviciilor feroviare de-a lungul Drumului Mătăsii. Transporturile aeriene și maritime, în special pentru LCL, au fost conectate mai strâns la rețeaua europeană de transport interland. În plus, dezvăluirea sistemului de gestionare a transporturilor, Othello, dezvoltat in-house, este acum complet esențială. „Până la jumătatea anului 2020, vom folosi propriul nostru sistem de gestionare a transporturilor pentru a gestiona 99% dintre acestea. Îmbunătățirile rezultate din eficiență și productivitate ne permit să adăugăm valoare suplimentară pentru clienții noștri ”, spune Simon.

În criza Corona virusului - O ancoră de stabilitate în momentele dificile

Pentru a îmbunătăți în continuare calitatea serviciilor sale, compania a investit anul trecut 151 milioane EUR în construirea sau extinderea terminalelor de tranzit și a depozitelor precum și în sisteme IT și echipamente tehnice. Investiții cu o sumă similară sunt planificate și pentru anul curent. Cu toate acestea, datorită COVID-19, DACHSER, ca multe alte companii, va trebui să își reajusteze obiectivele. Simon explică: „Impactul final asupra afacerii noastre este greu de prevăzut; tot ce putem face este să evaluăm zilnic situația și să răspundem în consecință, adoptând o abordare agilă și flexibilă. Având în vedere restricțiile actuale ale activităților comerciale, nu putem evita o scădere a volumului în activitatea noastră, în special în Spania și Franța. Cu toate acestea, în ceea ce privește portofoliul nostru de servicii și structura clienților, adoptăm în mod deliberat o poziție vastă, astfel încât să ne putem adapta bine la scenarii noi. Ca furnizor de logistică, suntem o legătură-cheie în lanțul de aprovizionare de bază pentru sectorul alimentar și ne așteptăm ca această afacere să rămână relativ stabilă."

În 2019 DACHSER și-a mărit raportul de capitaluri proprii, la peste 57%. Cu o forță de muncă actuală de aproximativ 31.000, DACHSER are mai mulți angajați decât în orice alt punct al istoriei sale. „Suntem foarte mândri de acest lucru, deoarece angajații noștri sunt nucleul serviciului pe care îl oferim. Asigurarea locurilor de muncă este prioritatea noastră în 2020 ”, spune Simon. „De asemenea, dorim să rămânem un partener stabil și de încredere pentru clienți și subcontractanți. Împreună, vom depăși criza din jurul coronavirusului cu prețuri corecte și remunerare echitabilă și vom pune bazele creșterii viitoare."

Contact Madalina Sandu